Gåva och gengåva

Jag lärde mig på en schamankurs vikten av att ge en gåva till moder jord när vi hållit en ceremoni i naturen och fått ta del av den visdom hon bär på. Gåvan kan till exempel vara rökelse, eller kanske ett hårstrå från dig själv eller något annat.

Alla gåvor kräver en gengåva för att balansen ska hållas intakt. Vi får från moder jord och ger en gengåva tillbaka – för balansens skull.

Samma är det för oss – vi ger av vår energi till någon och får tillbaka en gåva för balansens skull. Vi ger healing, kunskap, eller vår tid genom att lyssna och får en gåva tillbaka… En gåva kräver en gengåva, inte för att tillfredsställa egot, utan för att vi inte ska bli uttömda på energi eller dränera någon annan på energi. Vi får kärlek och ger kärlek tillbaka.

På samma sätt bör vi inte utarma naturen. Vi får näring från moder jord och ger tillbaka det vi inte längre behöver t ex kompost eller tung energi – det är näring för moder jord. Det är en kärleksgåva. Om så inte sker skapar vi obalans och därmed kanske också naturkatastrofer. Det är en fin gest att ge något tillbaka.